"Режим поводився щодо цих регіонів як колоніальний..." Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продемонстрували, що цілком можуть обходитися без журналістів. Достатньо отримати з Москви готове інтерв'ю і зробити вигляд, що хтось із російських чиновників чи бізнесменів давав його саме місцевим виданням. Так, наприклад, відверто рекламний монолог Івана Підберезняка, голови правління одного з російських банків, що прийшли на непідконтрольну територію, дослівно, як власний матеріал, опублікували провідні видання як "ДНР", так і "ЛНР". 

У принципі, дублювання подібних публікацій, так би мовити, на правах реклами, явище досить-таки часте.  А ось інтерв'ю із заступником міністра фінансів РФ Олексієм Моїсеєвим виявилося для пропагандистів "ДНР" і "ЛНР" сеансом глибокого самоприниження. Російський чиновник спілкувався з місцевими жителями в стилі місіонера, який розповідає туземцям, як погано і убого вони жили без "старшого брата". І справа зовсім не в чванстві чергового емісара Кремля. Проблема в тому, що читачам було запропоновано приймати весь цей потік брехні за чисту монету і радісно захоплюватися привезеними колонізатором намистом і дзеркалами. 

Тягар білої людини

Заступник міністра згадав, що першим "культурним героєм", який подарував "диким" жителям "ДНР/ЛНР" сучасну банківську систему, був російський "Промсвязьбанк" (ПСБ). "Коли перший раз приїхав у головне відділення тоді ще Луганського народного банку, де вже співробітники працювали разом із ПСБ... мене вразило, що там у них була перерва на обід", - розповів Моїсеєв. "Тепер послуги банку можна отримувати без перерви", - похвалив він місцевих банкірів та їхніх російських наставників.

"А як самі жителі історичних регіонів сприймають усі нововведення?", - поставив віртуальний "журналіст", нібито сам житель "історичних регіонів", наводяче запитання. І ось тут, як то кажуть, російського чиновника понесло. 

"Ви знаєте, якщо дивитися ширше, то київський режим поводився стосовно цих регіонів... як колоніальний режим. Тобто викачували гроші всі звідти на себе. Коли їдеш там, бачиш там розбиті дороги. Не тому, що по них танки проїхали, а тому, що їх не ремонтували ще з радянських часів. На будинках шифер ще радянський лежить і так далі. Тобто явно, що з радянського часу там жодного рубля не інвестували", - вкотре коцнув він Україну. 

Так виглядали "з радянських часів не ремонтовані" дороги "нових регіонів" до російської агресії

"І люди на цю політику нескінченного викачування грошей відповідали чим? Максимальним переходом на готівку. Звідси ця проблема, з якою ми стикаємося", - зажурився він.

"Їй, виходить, понад 30 років?", - підтримав його невидимий кореспондент, вдавши, що до приходу Росії ніхто ніколи на Донбасі не користувався банківською карткою, а тільки дрібні гроші по кишенях ховав...   

У "ДНР" і "ЛНР", продовжував Моїсеєв, ще більш-менш нормально з безготівковими розрахунками: "Там я завжди заходжу де-небудь на бензоколонку і карткою можу розплатитися". А ось на анексованих територіях Запорізької та Херсонської областей, за його словами, люди абсолютно дикі, фінансово неграмотні... Нібито місцеві жителі визнають тільки готівку, а працівники торгівлі, навіть якщо в них є POS-термінал, "вдають, що він не працює, сховають і так далі".  

Поскаржився він і на важку спадщину української бухгалтерської системи: "Люди працюють не в 1С, а, скажімо так, у зошиті записують". 

"Ми, коли з керівництвом банків цю проблему обговорювали, говоримо: хлопці, візьміть хоча б зошитові аркуші, сторінки в клітинку з печаткою. Ну не треба вам вимагати від бізнесу в особистому кабінеті клієнта банку все вивантажити. Це колись буде, але не зараз", - закликав він бути більш поблажливим до нерозумних туземців. 

Чергову порцію брехні російський банкір виплеснув із приводу житлового будівництва України. "Розумієте, в історичних регіонах практично не було взагалі ніякого будівництва за останні роки до возз'єднання з Росією. Коли їдеш цими містами, крім Донецька і Луганська, я, у всякому разі, більше ніде не бачив будівництва. Причому в Луганську буквально два-три будинки. У Донецьку, зрозуміло, там більше. У Мелітополі не бачив жодного. Я вже не кажу про Каховку, Генічеськ тощо. Скрізь тільки радянський житловий фонд", - знову не спростував його "представник" цих самих регіонів.    

До російської окупації в Мелітополі будувалися 8 сучасних житлових комплексів

Закінчив товариш Моїсеєв свою розповідь про "тягар білої людини" закликом до жителів окупованих територій закопувати свої грошики на російському "полі чудес". "Зберігайте гроші в банках. Російські банки надійно захищені страхуванням вкладів у великому обсязі. Зараз починає розвиватися в історичних суб'єктах програма довгострокового заощадження: це відмінна накопичувальна пенсія, дуже хороша державна програма з податковими пільгами".   

Отже, за мовчазної згоди керівництва місцевих ЗМІ чужа для регіону людина намалювала похмуру картину життя на "нових територіях". Почасти все сказане правда. Ось тільки розруха, безгрошів'я, фінансова неграмотність населення - це заслуга "русского мира". Того самого, який уже в далекому 2014 році громив українські банки, трощив банкомати....

Починаючи з 2014 року "новіе русские " жителі Донбасу з азартом позбувалися безготівкових платежів

 

Статті

Країна
30.06.2024
23:00

“Ніхто не бере на себе відповідальність давати роз’яснення”, або дещо про покарання за колабораціонізм

Офіс генерального прокурора нараховує 8269 кримінальних проваджень по відносно новій статті 111-1 “Колабораційна діяльність” Кримінального кодексу. В Єдиному державному реєстрі судових рішень є вже 1694 вироки
Донбас
30.06.2024
17:00

"Режим поводився щодо цих регіонів як колоніальний..." Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продемонстрували, що цілком можуть обходитися без журналістів. Достатньо отримати з Москви готове інтерв'ю і зробити вигляд, що хтось із російських чиновників чи бізнесменів давав його саме місцевим виданням....
Країна
29.06.2024
13:50

Воєнно-туристичний сезон у Криму: як попит обернувся на спад

"Їдуть, бо дешевше, ніж курорти Краснодарського краю. Їдуть, бо їх не чекають на європейських курортах. Та й Туреччина вже не по кишені, бо там оплата у доларах", – зазначив один із туроператорів.
Всі статті